Thematisch actie voeren

Een thema leent zich uitstekend om actie te voeren. Zo zou je het thema ‘kostbaar’ goed neer kunnen zetten in een aantal workshops. Dit zou bijvoorbeeld prima kunnen in de vorm van een lessenmarathon, waarvoor leerlingen zich laten sponsoren, voordat ze mogen deelnemen. Maar het zou ook prima kunnen op een themadag, waarop leerlingen zich inschrijven voor een of meerdere workshops. Om te zorgen dat het ook financieel wat oplevert, zou het een idee zijn, leerlingen zich te laten sponsoren voordat ze deelnemen aan de workshops.

Hieronder een aantal voorbeelden van workshops, die naar eigen inzicht aan te passen en uit te breiden zijn.

  • Geheime schattenjacht:

Verstop kleine “schatkisten” in de school, elk gevuld met kortingsbonnen, cadeaubonnen of gratis producten. Leerlingen moeten aanwijzingen volgen om ze te vinden. Maak er een soort escape-spel van.

  • Creatieve workshop:

Werk samen met de tekendocent en laat ze iets van ‘waarde’ maken. Stimuleer creatieve expressie door kunst- en ambachtsactiviteiten, zoals schilderen, tekenen, muziek maken of schrijven. Moedig leerlingen aan om hun gevoelens van kostbaarheid door middel van kunst uit te drukken.

  • Workshop in samenwerking met een plaatselijke juwelier

Vraag een plaatselijke juwelier of ze een workshop willen verzorgen, waarin jongeren/leerlingen een eigen sieraad maken. Een workshop goud bewerken door een edelsmid zou ook mooi zijn.

  • Kostbaarheid in jezelf ontdekken:

Organiseer workshops en activiteiten die jongeren helpen om hun eigen talenten, vaardigheden en persoonlijkheid te ontdekken. Moedig zelfreflectie aan en bespreek hoe elk individu als kostbaar wordt beschouwd.

  • Bijbelstudie

Maak een Bijbelstudie die de boodschap van kostbaarheid overbrengt. Moedig jongeren aan om hun gedachten en gevoelens te delen en de relevantie van deze verhalen in hun leven te bespreken.

  • Kostbare vriendschappen

Organiseer activiteiten die de waarde van vriendschap benadrukken, zoals teambuildingsspellen, samenwerkingsoefeningen en voer gesprekken over het belang van positieve relaties in het leven van jongeren. Link: https://groepselan.nl/

  • Kostbare woorden

Ontwikkel een “kostbare woorden” workshop waar jongeren elkaar positieve en aanmoedigende boodschappen schrijven of brieven naar voorgangers die bij NET bekend zijn.

  • Podcast maken

Laat ze een podcast maken over het thema Kostbaar

  • NET Experience

Wij komen met onze NET Bus, met VR-experience naar uw school of vereniging. Ook hebben we NETScapekisten, waarmee leerlingen aan de slag kunnen met een aantal puzzels, waardoor ze spelenderwijs het werk van NET leren kennen.