Terwijl het aantal nieuwe Coronabesmettingen per dag in Nederland al geruime tijd tussen de 1500 en de 2000 schommelt, ligt dat in Cuba momenteel rond de 9000.

Cuba heeft ca. 11 miljoen inwoners tegen Nederland dat 17,4 miljoen inwoners telt. In Cuba sterven 80 mensen per dag aan Corona tegenover 8 per dag in Nederland. Grofweg kunnen we wel stellen dat de situatie in Cuba tienmaal zo erg is als in Nederland.

Kerken mogen lokaal beperkt bij elkaar komen, afhankelijk van de situatie. Ondanks de vele beperkingen die nu gelden in het hele land, is er toch een aantal hoopvolle initiatieven ontwikkeld: vier Bijbelscholen die gaan starten, onder andere met het programma dat ontwikkeld is door NET Foundation. Er zijn ook twee universitaire groepen gestart die aan de slag gaan met het aanbod van NET. De cursus ‘God’s way of Salvation’ wordt op dit moment vertaald naar het Spaans. Ook de video’s worden nu in het Spaans ingesproken.

Er is in Cuba een groot gebrek aan basismedicijnen, zoals paracetamol en ibuprofen. Ook zuurstof is niet te verkrijgen. De overheid heeft concessies gedaan, zodat voedsel en medicamenten zonder belastingheffing ingevoerd kunnen worden. Het aantal in Cuba geproduceerde vaccins is niet voldoende voor de hele bevolking. Daarom is Cuba ingegaan op een aanbod van China om Chinese vaccins te gebruiken.

Wie naar Cuba reist krijgt te maken met diverse reisbeperkingen. Cuba wordt gezien als hoog risicogebied. Een week op eigen kosten in een quarantainehotel behoort tot de maatregelen. Alleen gevaccineerd en met een negatieve test mag je het land in. In het hele land staan roadblocks om interprovinciaal verkeer te ontmoedigen. Verkeer is überhaupt alleen toegestaan tussen 5.00 uur en 13.00 uur. Alleen op deze tijden mag men de straat op om naar kantoor te gaan. Het hele leven is lamgelegd. Het gevolg laat zich raden: toeristen blijven weg, wat een groot probleem is voor een groot deel van de bevolking dat werkzaam is in de toeristenbranche. Raul: ‘Ik word hier gewoon gek van. In plaats van dat het beter wordt, komen er hoe langer hoe meer beperkingen. We zijn als soldaten in loopgraven, klaar voor actie zodra het kan. Maar voorlopig liggen we alleen maar paraat te zijn.’

Qua demonstraties is het momenteel erg rustig. Demonstranten worden onherroepelijk opgepakt en vastgezet.

Steun ons werk!