Heb je weleens bedacht hoe het zou zijn als er ineens gewapende mannen je huis binnen zouden dringen en je eruit zouden sleuren? Of dat ze al moordend rond gaan door je stad of dorp?

In onze Nederlandse context kunnen we ons dit niet voorstellen. Toch is dit op andere plekken in deze wereld realiteit. Het gebeurde op de zondag voor de vervolgde kerk in 2021. Fulani herders die in Nigeria al langere tijd de boel onveilig maken, trokken het overwegend christelijke Izi gebied binnen. Zo’n driehonderd man trok een viertal dorpen binnen. Op grote schaal werden mannen, vrouwen en kinderen gedood. Van een docent aan een school voor dove jongeren hoorden we dat er een jongen was doodgebloed en dat een vader van een leraar ook gedood was. Er werd in een bericht gesproken over extremisten die mensen in stukken hakten. Deze Fulani’s zouden een eed gezworen hebben dat Nigeria Islamitisch moet worden.

‘Ontferm U Heer!’, is onze reactie. ‘Waar was God?’, vraagt een ander. Dat is eigenlijk ook wat de Psalmschrijver zegt. Hij zegt eigenlijk: ‘Heere, keek U soms de andere kant op? Was U in slaap gevallen? Waarom bent U er niet als we U nodig hebben?’ Dit zijn reële vragen. Doe ze maar niet te snel af als goddeloos. Het kan soms flink stormen in je leven. En als God dan ook nog zwijgt, is dat een grote beproeving.

‘Sta op, Heere! Sta op, ons te hulp, verlos ons. Verlos hen! Verlos van de tirannie en van het extremisme.’ We mogen dit bidden. Maar het is ook een gegeven dat in de eindtijd de vervolging alleen maar heviger zal worden. Als het ware rinkelen de alarmbellen, voorafgaand aan Jezus’ komst, steeds harder. En juist daarom roepen we het deste harder: ‘Verlos ons Heere van de tirannie. Verlos ons bovenal van de tirannie in onszelf. Verlos ons van onszelf! Verlos ons uit deze wereld en laat Uw nieuwe wereld werkelijkheid worden.’

DONEER