Noodkreet uit Oeganda

Covid-19 is een grote uitdaging voor Oeganda. Niet alleen ons land als natie is getroffen, maar ook gemeenschappen, kerken en individuen.

Volledige lockdown

Mijn naam is Cate Nattabi, ik werk als coördinator en trainer voor NET Foundation. Nu ik dit schrijf is mijn land, Oeganda, in een volledige lockdown. Scholen zijn gesloten, kerken zijn gesloten, de meeste winkels zijn gesloten. Privé vervoer en openbaar vervoer zijn niet toegestaan, alleen vrachtverkeer en vervoer voor werknemers die een speciale vergunning hebben.

Leven van dag tot dag

Dagelijks sterven er mensen aan Covid-19 en aan Covid-gerelateerde problemen, zoals angsten en depressies. Mensen kunnen nauwelijks eten bemachtigen, omdat alle winkels gesloten zijn. Veel Oegandezen verdienen net genoeg geld om iedere maand hun gezin te kunnen onderhouden. Voor mezelf heb ik geleerd van dag tot dag te leven. Als ik vandaag te eten heb, geloof ik dat God me ook morgen weer te eten zal geven. Daarbij moeten we ook leren omgaan met de werkelijkheid dat we soms eten moeten delen met onze buren, die het veel slechter hebben dan wij.

Velen sterven

Er wordt veel geleden, mensen zijn uitgehongerd. Anderen zijn getraumatiseerd. Een paar dagen geleden trok ik rond om te zien wat er allemaal aan de hand was. Ik realiseerde me dat er verscheidene mensen gestorven waren. Dit werpt de grote vraag op: wat gaat er allemaal nog komen als de lockdown veel langer zal duren?

Kinderspel

Ik geniet altijd enorm van kinderen. Kinderen imiteren in hun spel dingen die ze zien. Zo zag ik een vijftal kinderen. Een van hen had bladeren verzameld en zei tegen haar vriendjes: ‘Ik heb nu genoeg geld verzameld om mijn zusjes naar het ziekenhuis te brengen.’ Dit is dus wat kinderen om zich heen zien en horen! Wat een ellende…

We weten niet of de lockdown opgeheven wordt na 42 dagen. Oeganda heeft uw gebeden nodig, onze studenten hebben uw gebeden nodig, de trainers hebben uw gebeden nodig.

God helpe Oeganda!

Cate

Voor oorspronkelijke tekst in het Engels, klik hier.

DONEER

Een van onze mensen. Hij heeft een been verloren bij zijn werk in de steengroeve. Voor hem is het zorgen voor het dagelijks onderhoud van zijn familie moeilijker geworden door de lockdown.