‘Na de cursussen die ik gevolgd heb van NET Foundation, ben ik me, naast preken, veel meer bezig gaan houden met persoonlijk pastoraat.’

In Oeganda zijn we inmiddels drie jaar bezig met het toerusten van voorgangers vanuit de studiecentra die we daar hebben. In deze drie jaar zijn de studiecentra volwassen geworden. In Oeganda hebben we een sterk team dat visie heeft. Door de mond-op-mond reclame zijn er veel aanvragen voor toerusting. Naast de studiecentra die er zijn, worden er nog een aantal extra studiecentra geopend, om zo aan de aanvragen tegemoet te komen.  

Pastor Bongomin is een van de voorgangers die de cursussen van NET Foundation heeft gevolgd. Hij ‘onderging’ de cursussen. Hij is er blijvend door veranderd. Het waren geen cursussen die hem alleen maar feitelijke kennis brachten. Ze veranderden zijn leven als voorganger ingrijpend. Wat hij sindsdien anders aanpakt in zijn gemeente? Bongomin: ‘Na de cursussen die ik gevolgd heb, ben ik me, naast preken, veel meer bezig gaan houden met persoonlijk pastoraat. Eén dag in de week, op woensdag ben ik beschikbaar voor mensen die vragen hebben. Ik hoop zo iedere woensdag het liefst twee of drie mensen te kunnen helpen.’ Of hij ook merkt dat het pastoraat ook gezegend wordt? ‘Ja, dat zeker. Eerder hield ik me alleen bezig met de zondagse dienst. Ik preekte uit de Bijbel en daarna liet ik de mensen weer gaan. Maar nu ik me naast het preken ook sterk op het pastoraat richt, zie ik hoe mensen met persoonlijke vragen komen. Zo herinner ik me een vrouw die kwam voor een persoonlijk gesprek. Na het gesprek bedankte ze me. Wat ik niet wist was dat ze anderen vertelde over het gesprek. Ze kwam terug met een andere vrouw, die geen lid is van onze gemeente. We hebben met elkaar gesproken. Deze vrouw kwam vervolgens terug met haar man. Ze gaven beiden hun leven aan God.’

Interview met pastor Bongomin (Engels):

Pastor Bongomin woont in het noorden van Oeganda, een gebied waar weinig voorgangers goed opgeleid zijn. Hij is, met de vele andere voorgangers die NET Foundation met het geven van cursussen bereikt, blij en dankbaar. Hij ziet hoe de toerustingen, die hij heeft gekregen, zijn werk in de gemeente verrijkt hebben.

Steun het werk van NET in Oeganda