Terwijl in Nederland het aantal christenen steeds meer afneemt, groeit de kerk in Kenia. Meer dan 80% van de inwoners van Kenia is kerkelijk betrokken, tegen 50% in Nederland.

De uitdaging

In West-Kenia, in het dorpje Angorom, dichtbij de grens met Oeganda maken we kennis met  pastor Shadrack Mosigisi Bitonga. Hij is één van de vele huiskerkpastors. Shadrack heeft een jong gezin. Hij is getrouwd en heeft vier kleine kinderen. Vier jaar is hij inmiddels pastor. In deze jaren heeft hij een hele ontwikkeling meegemaakt. Een oudere vrouw uit zijn gemeente verwoordde het kernachtig in een gesprek met de coördinator van NET Foundation in Kenia, Eric Ngala Mutumbi: ‘We danken je hartelijk pastor Eric, omdat onze pastor nu een Bijbelse boodschap brengt.’ Dat is de uitdaging waar NET Foundation in Kenia voor staat. Er zijn veel pastors die graag preken, maar die niet goed genoeg onderlegd zijn in de Bijbel en zodoende geen Bijbels onderwijs geven. Door middel van een driejarige cursus worden 250 pastors opgeleid. De eersten worden komend jaar gecertificeerd. Daarnaast worden er ook nog eens 1500 bereikt via de radio.

Een dag van Shadrack

Wanneer wij nog op één oor liggen, gaat het alarm op de mobiele telefoon van Shadrack. Het is 2.30(!) uur. Tijd om twee uur lang in gebed te gaan voor zijn gezin, voor de gemeente, voor het land. Om 5.20 uur staat studeren op het programma. Geruime tijd verdiept deze jonge pastor zich in het Oude en Nieuwe Testament, preekkunde (homilitiek) en in pastoraat. Daarnaast is hij druk met zijn kippenfarm. Tien uur ’s avonds sluit hij met zijn gezin de dag af met Bijbelstudie en gebed om daarna nog even te slapen tot het alarm van 2.30 uur.

Droom voor Kenia

De gemeente van Shadrack is flink gegroeid. Vier jaar geleden begon hij met vier mensen. Inmiddels komen er 50 volwassen en 30 kinderen. Nu in Covid-tijd keurig van elkaar gescheiden, volwassenen op 1,5 meter met mondmasker.

Zijn droom? ‘Dat heel Kenia bereikt wordt met het evangelie, gebracht door voorgangers die theologisch geschoold zijn.’

DONEER