Mijn naam is Lawson Lovyson Limao. Ik ben 35 jaar oud, getrouwd en vader van vier dochters en een zoon. Ik woon in Lusaka, Zambia, en ben daar predikant.

In mijn omgeving heb ik contact met meer dan dertig bevriende voorgangers en evangelisten, die bemoediging en toerusting nodig hebben om in de wijngaard van de Heere te dienen. Dit is echt ontzettend belangrijk want veel van mijn vrienden hebben nooit geleerd hoe ze als voorganger, herder of evangelist hun werk in de gemeente moeten doen.

Verlangen om te helpen

Het doet me denken aan mijn eigen leven. Ik kon wel naar een Bijbelschool, maar het was voor mij onmogelijk om de schoolkosten elke keer te betalen. Totdat iemand naar mij toekwam en onverwachts alle cursuskosten voor mij betaalde. Dat was geweldig, wat een zegen! Vanaf dat moment ontstond bij mij het verlangen om anderen te helpen, die geen toegang of middelen hebben om toegerust te worden. Ik heb hiervoor contact met NET Foundation gezocht, inmiddels vijf jaar geleden. Er was toen een programma beschikbaar om mensen online te trainen. Maar dat werkte niet omdat de meeste voorgangers hier geen goede internetverbinding hebben. Nu is er sinds twee jaar een nieuwe mogelijkheid, waar ik erg dankbaar voor ben. Eerst volg ik daarbij zelf de training van NET online, daarna roep ik de voorgangers een paar dagen bij elkaar om het geleerde aan hen door te geven. Dat zijn echt mooie momenten van herkenning, onderling gebed, samenzang en bemoediging!

Roeping

Want de meeste voorgangers en evangelisten hebben zo weinig inzicht in hun roeping en in hoe ze het werk in de gemeente moeten oppakken. Ik krijg vragen van hen als: Hoe weet ik

dat ik echt door God geroepen ben? Welke gevolgen heeft dat? Moet ik nu mijn vrouw en kinderen op de tweede plaats zetten (na de gemeente)? Hoe moet ik het Woord van God doorgeven? Uit welke Bijbelboeken kan ik het beste preken? Hoe maak ik eigenlijk een goede preek? Hoe combineer ik het werk op onze (kleine) boerderij met het werk voor God en de mensen? Hoe kan ik pastorale bezoeken afleggen aan alleenstaande vrouwen? Mogen zij hertrouwen? Kunnen de meisjes uit het dorp ook naar school of moeten zij hun ouders gehoorzaam zijn en thuisblijven om te werken? Wat gebeurt er als we vurig bidden en iemand toch niet geneest? Wat doe ik dan verkeerd? En zoveel andere vragen…

Ik hoop dat ik mijn vrienden kan helpen om hen meer inzicht te geven in hun roeping en taken in de gemeente, maar ook dat ze persoonlijk de genade en aanwezigheid van God in hun leven ervaren. Dan zullen ze ook echt gaan groeien in liefde, geloof en kennis!

NET Train the Trainer

Met dit programma rusten we online mensen als Lawson toe, die het verlangen hebben om in hun eigen land anderen te onderwijzen en te bemoedigen. Naast de training biedt het programma ook veel ruimte om elkaar te leren kennen en te bidden voor elkaar. Daarna kan de trainer met onze cursusmaterialen en vertalingen ervan lokaal aan de slag om het geleerde face to face door te geven. Dit gebeurt op dit moment in meer dan tien landen.

Situatie in Zambia

Behalve het verlangen van Lawson en de voorgangers naar meer toerusting, is ook het beleid van de overheid in veel Afrikaanse landen erop gericht om toerusting van voorgangers verplicht te stellen. Hiermee willen ze de valse godsdiensten, sektes, hekserij en welvaartsreligies in Zambia een halt toeroepen. Elke voorganger moet daarom voortaan een goede opleiding of toerusting ontvangen, formeel bevestigd zijn door een andere erkende predikant en aangesloten zijn bij een officiële kerk.

Dit artikel stond in onze nieuwsbrief. Lees hier de volledige papieren nieuwsbrief van september 2020.