Houd je focus gericht op je opdracht die je als stichting hebt!

Dit keer wordt onze wekelijkse gebedsbijeenkomst geleid door Emmanuel Akatukunda van onze partnerschool KEST in Oeganda. Oeganda wordt wel de ‘parel van Afrika’ genoemd. Winston Churchill was het die dit land deze naam gaf, omdat het een gemakkelijke kolonie voor de Britten was. Gemakkelijker dan de andere kolonieën. Onderwijs en gezondheidszorg hadden ze goed op orde. Nadat Oeganda in 1962 onafhankelijk werd, ging het mis in het land. De enorme tegenstellingen tussen noord en zuid zorgden voor veel verdeeldheid. Toen in 1968 Yoweri Museveni aan de macht kwam, stabiliseerde het enigszins, alhoewel Jozef Koni met zijn ‘Leger van de Heer’ in die tijd nog behoorlijk huisgehouden heeft in Acholiland, in het noorden van Oeganda.

De naam ‘parel van Afrika’ heeft in de loop van de tijd een andere betekenis gekregen, vanwege de prachtige afwisselende natuur en een rijk gevarieerd dierenleven. In deze parel vinden we ook weer een aantal prachtige kleinere pareltjes terug. Zo mogelijk schitteren ze nog meer dan het land zelf. Emmanuel was met zijn bemoedigende woorden zo’n parel. Vanuit Hebreeën 12 vroeg hij de aandacht voor Ezau, die niet gefocust bleef. Ezau gaf gehoor aan een instant behoefte. Zijn eerstgeboorterecht verkocht hij daarvoor.

Ook wij kunnen in de verleiding komen om onze opdracht vaarwel te zeggen als alles tegenzit. Op dit moment gaat Oeganda gebukt onder een zware lockdown. Dit zorgt ervoor dat allerlei activiteiten zijn stilgelegd, of slechts op een heel laag pitje doorgaan. Juist dan wordt er veel gevraagd van ons doorzettingsvermogen. ‘Endurance’ is dan de sleutel. Dit doorzettingsvermogen is niet iets dat wij van onszelf hebben. Het is Gods genade. Maar onthoud: ‘God is in control!’ Geef niet toe aan de verleiding om op te geven, maar houd je focus gericht op je opdracht.

Mooi, zo’n pareltje uit de parel van Afrika. Emmanuel: God is bij ons! God is in control!

Steun ons werk!