Onbeweeglijk zit hij daar in een hoekje tegen een boekenkast geleund. Met zijn lange pijpenkrullen, zijn hoed en zijn lange baard is het net een rabbi uit de eerste eeuw. Hij is verdiept in een dik boek. De Thora? Langzaam beweegt het jadje langs de regels van rechts naar links. Hij merkt de andere aanwezigen niet op en schenkt ook de binnenkomende toeristen geen aandacht.

We zijn voor NET Foundation op werkbezoek bij twee Bijbelscholen, een in het Palestijnse Bethlehem en een in Netanya, in het noorden van Israël. Na een intensieve dag gisteren in Bethlehem, hebben we vandaag een vrije dag. Deze dag brengen we door in Jeruzalem. De Klaagmuur kan dan natuurlijk niet ontbreken. De orthodoxe Joden met hun pijpenkrullen, hun hoeden en hun lange zwarte jassen staan met hun hoofd tegen de muur geleund. Ze hebben gebedsriemen om de armen en doosjes op hun voorhoofden. 

Links van de muur bevindt zich een grot, waar we binnenlopen. Behalve de oude ‘rabbi’ zitten hier nog anderen de Thora te bestuderen. Er wordt ook Thorales gegeven aan een aantal jongeren.

‘Is NET Foundation ook actief in Israël dan?’ horen we nog wel eens vragen. Ja, inderdaad. Behalve in Afrika en Latijns-Amerika, waar voorgangers worden toegerust zodat ze het Evangelie Bijbelgetrouw kunnen verspreiden, zijn we ook actief op Bijbelscholen, zoals nu in  Israël. NET Foundation helpt met het uitrollen van hun online programma en met het inrichten van hun site, zodat het voor studenten aantrekkelijk en overzichtelijk studeren is. Studieplannen en portfolio’s worden tot nog toe nog niet veel gebruikt. Iets om aandacht voor te vragen tijdens de bezoeken. 

Morgen staat Netanya op het programma. We hebben daar een ontmoeting met Varja en Seth die het online programma coördineren aan het Israël College of the Bible (ICB). Coronatijd is voor het ICB een zegenrijke tijd geweest: het aantal studenten is met 150 toegenomen. Dat is een groei van 250%. Het type onderwijs is wel veranderd door de tijd heen. Voorheen kwamen de meeste studenten ook fysiek naar college. Nu gebeurt eigenlijk alles online. Er wordt ook niet meer gecontroleerd op aanwezigheid. De weinige studenten die nog fysiek komen, komen omdat ze behoefte hebben aan ontmoeting. Covid heeft er ook voor gezorgd dat studenten uit andere landen het ICB weten te vinden. Ze komen overal vandaan. Veel nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. 

De lessen worden allemaal opgenomen. De bibliotheek, die nu veel minder gebruikt wordt, is voor dit doel omgebouwd tot een luxe uitgeruste studio. De opnames zijn van hoge kwaliteit. Doordat veel studenten hun studie moeten combineren met hun werk, is het voor hen ideaal om op een later tijdstip de opnames te kunnen bekijken. 

In gedachten zie ik de oude ‘rabbi’ weer zitten met zijn jadje. Israël, een land van twee werelden.

DONEER