Daan: Vandaag doe ik voor de eerste keer mee in een gebedsmeeting! Het is voor mij een introductie op het buddysysteem. Aarzelend klik ik op de link, ZOOM opent. Is mijn Engels goed genoeg? Zal ik de pastors kunnen begrijpen?

Ik zie zeven mensen tegenover me zitten. Vijf daarvan hebben donkere gezichten. Mijn oog valt op iemand met een heel lichte huid. Hij valt op tussen zijn donkere ZOOM-genoten. De enige met blauwe ogen, die extra afsteken tegen zijn witte trui. Typisch een Nederlands hoofd.

Die persoon ben ikzelf. Daar zit ik dan. Het hele gezelschap, vijf van de andere kant van de wereld (India) en twee uit Nederland, zit nu hier samen in een ZOOM meeting. Al snel word ik gerustgesteld.  Verschillende pastors beginnen met het vertellen over hun kerken en welke gebedspunten ze hebben. Alhoewel mijn Engels nog behoorlijk opgekrikt moet worden, kom ik erachter hoe waardevol deze momenten zijn.

Wat is er precies zo waardevol? Dat ik, Daan, opeens ga beseffen dat de Kerk zich inderdaad over heel de wereld bevindt. Dat het Woord zijn gang over de aarde maakt. Deze pastors zijn actief bezig met het doorgeven van Gods Woord. Zijn Koninkrijk wordt over de hele wereld gebouwd! Maar ook besef ik wat een tegenstand deze pastors ervaren.

Ik woon de ZOOM-meetings met plezier bij! Mijn collega Wilfred leidt de meetings; hij vertelt hieronder over de voordelen en de noodzaak ervan. ‘NET Foundation probeert met het buddysysteem pastors met elkaar in contact te brengen. Online leren brengt ongekende mogelijkheden met zich mee. Een aantal dimensies zoals locatie, tijd en afstand speelt geen beperkende rol meer. Dit creëert letterlijk en figuurlijk grenzeloze kansen voor kennisoverdracht die er nog nooit eerder in de geschiedenis geweest zijn. Voorgangers kunnen op hun eigen tijd en in hun eigen omgeving kennis opdoen en vaardigheden leren. Naast kansen, zitten er aan het wegvallen van deze, soms beperkende dimensies, ook wel een paar haken en ogen. Het inschrijven en starten van een cursus is makkelijk, de werkwijze flexibel maar als ook de inzet en motivatie flexibel worden komt dit niet ten goede aan de resultaten.

Ontmoeting en van hart tot hart met elkaar spreken voegt een dimensie toe die grote impact heeft. NET is daarom begonnen met de koppeling van gebedsgroepen aan de cursussen. Deelnemers ontmoeten elkaar wekelijks (via ZOOM of Whatsapp groupcall) op een vast tijdstip, en bouwen een hechte band op met elkaar. Om een gebedsgroep goed te leiden is tijd en aandacht nodig. Hiervoor zet NET buddy’s in. Het werk van zending en evangelisatie komt op deze manier de Nederlandse huiskamers binnen. Parttime zendingswerk doen zonder te verhuizen behoort nu tot de mogelijkheden! Het kost tijd en er is motivatie voor nodig om dit te doen, maar in het proces van uitwisseling gebeurt er iets heel bijzonders, wat Franciscus van Assisi samenvatte toen hij schreef “for it is in the giving that we receive”. Ik doe dit werk als buddy nu bijna een jaar en ik kan je verzekeren dat ik inmiddels meer ontvangen heb dan ik gegeven heb. Dit werk te mogen doen is een grote zegen die ik iedereen gun. Als je een verlangen voelt om hier aan bij te dragen (of misschien moet ik juist zeggen om hiervan te ontvangen) schroom dan niet neem contact met ons op via buddy@netfoundation.nl. We kunnen dan samen kijken naar de mogelijkheden om betrokken te raken bij dit prachtige werk.’

Hieronder hebben we een fragment uit een ZOOM meeting gepakt om een moment te laten zien waarop we stilgezet werden door een voorganger uit India:

Buddy: Fijn dat we vandaag allemaal verbonden zijn met elkaar via ZOOM om samen te bidden!
Voorganger in India: Ja dat is mo (…..ineens allemaal gekraak in de verbinding…….veel ruis en onverstaanbare woorden….. )
Buddy: Dat klinkt niet goed, wat vervelend, ik hoop dat de digitale verbinding beter wordt want dit is wel frustrerend en een verspilling van onze tijd.
Voorganger: (….met veel gekraak en ruis….) Ja het is inderdaad niet fijn als we elkaar niet glashelder kunnen horen omdat de digitale verbinding slecht is vandaag, maar ik ben enorm dankbaar voor de Verbinding in Christus die wij vandaag mogen ervaren met elkaar. Zoals staat in Psalm 133:1 “Zie, hoe goed en hoe lieflijk is het dat broeders ook eensgezind samenwonen”. Dat samenwonen kunnen we ook lezen als samenzoomen! Het mooie is dat deze Verbinding niet afhankelijk is van techniek maar van Gods Geest. Zullen we vandaag vooral hiervoor bidden met elkaar?
Buddy: (beschaamd……) dank u broeder, ik wil God vandaag danken voor zending vanuit India naar Nederland.

Doordat je elkaar ziet en voor elkaar bidt, kom je veel over de (be)leefwereld van de ander te weten. Zo worden de moeilijkheden besproken met de verkoop van een stuk land. Ook vragen de voorgangers te bidden voor hun familie, vrienden en hun kerk. En waar plek is om te bidden, komt ook plek om te danken. We danken elkaar voor de verhoring van onze gebeden en danken voor de zegeningen die we allemaal ontvangen. Zo bidden en danken we met elkaar.

We leren veel van de voorgangers in India. Zending is de woonkamer binnengekomen. Hierdoor kunt u en jij deel uitmaken van de zending. Zending krijgt wel een andere lading, dat wel. Zending wordt zenden én ontvangen. Zo kunnen we elkaar tot zegen zijn.