Kalimpong

Te midden van de Shiwalik-heuvels ligt, op een hoogte van ongeveer 1250 meter boven de zeespiegel, de stad Kalimpong. De ruim 50.000 inwoners van deze afgelegen Oost-Indiase heuvelstad kijken uit over groene weiden, glooiende valleien en uitgestrekte pijnboombossen. Het meest spectaculair is het uitzicht op de Kanchenjunga-piek van het Himalayagebergte. Jaarlijks trekken veel toeristen naar dit mooie gebied dat tussen Nepal, Tibet, Bhutan en Bangladesh gelegen is.  

De prachtige natuur straalt Gods almacht uit, maar hoeveel hebben daar oog voor? De meeste inwoners van Kalimpong in ieder geval niet. Zij willen zelfs niets te maken hebben met de God van de christenen. En dat geldt voor een groot deel van India. Volgens de grondwet van India is het land een seculiere staat met godsdienstvrijheid voor al haar burgers, maar in werkelijkheid is dat heel anders. In meerdere staten worden christenen vervolgd en is er absoluut geen vrijheid om te geloven in de Heere Jezus.  

Precieze cijfers zijn er niet, maar per jaar worden enkele tientallen christenen en voorgangers gedood om hun geloof.De haat tegen christenen is zo groot, dat er valse beschuldigingen en roddels over hen worden verspreid. Dit heeft als gevolg dat christenen argwanend worden bekeken, op straat worden uitgescholden of geslagen en minder kans hebben op een baan. Om angst te zaaien onder christenen, richten extremisten zich vaak op kerkleiders.  

Een bijeenkomst in opleidingscentrum Hariyo Kharka

Niet alleen voorgangers hebben te maken met gewelddadige aanvallen, ook hun vrouwen en kinderen moeten vrezen voor hun leven. Dominee-zijn is dan ook een heel gevaarlijk beroep in India. Ondanks dit alles breidt de Heere Zijn Koninkrijk uit en heeft NET Foundation al twaalf studiecentra in India kunnen openen. Ook in Kalimpong. Onder de bezielende leiding van voorganger Mathusela Limboo worden vanuit het opleidingscentrum Hariyo Kharka cursussen voor evangelisten, predikanten en kerkleden aangeboden.  

Vol vuur vertelt voorganger Mathusela: ‘De cursussen van NET Foundation zijn voor ons onmisbaar geworden. Dankzij die cursussen bouwen we aan gezonde, sterke kerken in de Himalayaregio en mijn grote droom is om uiteindelijk het Evangelie door deze cursussen ook te gaan brengen in de buurlanden Nepal, Bhutan, Bangladesh en Sri Lanka.’