‘God gebruikt mij hier om een discipel te zijn van de Heere Jezus Christus.’

We hebben de warmte van het Indiase laagland achter ons gelaten. In het zuiden van India is het gedurende het hele jaar zo’n 34 graden. Het kwik in New Delhi, in het noorden, kan zelfs af en toe boven de 40 graden uitkomen. Hier in Kalimpong, in het Himalayagebied, voelt het zelfs wat fris met een temperatuur die amper de helft is van die in de hoofdstad. Het voelt weldadig aan na de warmte van de afgelopen dagen. 

De moessonregens zorgen voor een mooi groen landschap. De rivier Teesta is goed gevuld. De orchideeën staan er prachtig bij. Helaas hangt er voortdurend een neveldeken over de bergen. Dit  zorgt ervoor dat we niet echt kunnen genieten van weidse uitzichten. Een bijkomend effect van de moessonregens. 

Hier, hoog in de bergen van het Himalaya, ligt Kalimpong. Het ligt in het uiterste noorden van India. Een soort vierlandenpunt: links Nepal, rechts Bhutan en in het noorden ligt China. Kalimpong ligt op een hoogte van 1250 meter. Deze kleine stad is bekend vanwege zijn onderwijsinstituten, die met name in de koloniale tijd gesticht zijn (bron: Wikipedia). Het ligt langs een oude pelgrimsroute naar het noordelijk gelegen Tibet (China). Dat deze regio een Boeddhistisch bolwerk is in dit overwegend Hindoeïstische land, verbaast ons dan ook niet. 

Hier in Kalimpong ontmoeten we Dowden. Hij geeft les aan een Bijbelschool, samen met de rector, die hier de scepter zwaait. Hij vertelt ons over hoe hij in een christelijke familie opgegroeid is, maar dat hij aan lager wal is geraakt. Hij experimenteerde met drugs en hield zich bezig met duistere activiteiten. Gelukkig bleef dit niet zo. De blijdschap is van zijn gezicht af te lezen als hij vertelt hoe God hem in 2004 gegrepen heeft. Dit betekende een radicale omkeer in zijn leven. Dowden ging theologie studeren. In vijf jaar tijd heeft hij de bachelor en master afgerond. Nu is hij voorganger. Hij is met name jongerenpastor. Hij bereikt hen door met ze te sporten en daarnaast Bijbelstudie met hen te houden. Ook geeft hij les aan het Bible College in Kalimpong en omliggende plaatsen, waar hij lokale voorgangers helpt in hun bediening.