Let op! Dit gaat schuren. Tenminste als je tot het eind toe doorleest. Heel vaak klikken we na de eerste zin al weer door naar een ander bericht. Ik daag je uit, dit niet te doen. Tenzij je niet geschuurd wilt worden, natuurlijk.

Al die berichten

Het schuurt bij mij ook. Het zal bij jou net zo gaan als bij mij, denk ik. Tijdens de koffie open je even de NOS-app of je scrolt door je tijdlijn op facebook, je bekijkt je nieuwe berichten op Instagram. Nieuwe berichten van NET Foundation: een pastor overleden in Kenia, een pastor overleden in Zambia. Onlangs hoorde ik van onze coördinator in Cuba dat hij in korte tijd drie mensen in zijn directe omgeving verloren was. En tel daar de berichten bij op, die je uit je eigen omgeving hoort. En intussen nemen we een slok koffie en praten er even over door, of over wat anders.

Zo stuurde vandaag een van de voorgangers die door NET getraind wordt een bericht vanuit Azië: Christelijke families die door de overheid dakloos gemaakt zijn. Lange tijd werden ze gedoogd. Maar de overheid vond het genoeg en sloopte hun huizen en hun kerk.

Bidden?

En wij, wij lezen dit bericht en nemen nog een stuk appeltaart bij de koffie.

Maken we ook tijd vrij om te bidden voor de dingen die we horen? We hebben het druk met van alles en nog wat. Hier ook. Er moet nog het een en ander gebeuren in thuis. We zijn aan het klussen. Ik moet weer aan het werk. Alsof bidden niet werken is.

Ken je de naam John Hyde? Hij leefde van 1865 en overleed in 1912. Hij was Amerikaans zendeling en is voor duizenden in Europa en India tot zegen geweest. Het was een man van gebed. Hij bad zoveel, dat zijn teamgenoten bij het zendingsbureau de vraag hadden neergelegd of deze man maar niet beter kon stoppen op het veld, ‘want hij deed niets anders dan bidden’. De directeur van het zendingsgenootschap was echter ook een man van gebed en wist hoe belangrijk dit wapen was in de geestelijke strijd en liet John op het veld bidden.

Leestip

Zoek je iets om te lezen tijdens de koffie? ‘De biddende Hyde’ van E.G. Carré. Slechts 46 korte bladzijden. Je leest het zo tussen twee bakjes koffie door. En neem gerust een flinke toef slagroom, als je deze les maar serieus neemt: Vergeet onze broeders en zusters wereldwijd niet. Bid voor ze. Ze bidden ook voor ons.

Corrie ten Boom

Nog een mooie quote van Corrie ten Boom: ‘The wonderful thing about praying is that you leave a world of not being able to do something and enter God’s realm where everything is possible. Nothing is too great for His almighty power. Nothing is too small for His love.’