‘Ik ben dankbaar voor alles wat ik de achterliggende drie jaren gekregen heb. In het bijzonder dank ik ‘sister’ Cate dat zij drie jaar geleden hier in Kitgum* is gestart met het programma van NET Foundation. 

Ook de support vanuit Nederland was onmisbaar. Ik ben heel dankbaar voor de docenten die in de achterliggende jaren ons hebben gecoacht. Ze stralen een verlangen uit God te willen dienen met heel hun hart. Zij geven hun lessen met passie.’

Aan het woord is Bongomin Toorach, voorganger in een plaatselijke gemeente en voormalig politieagent. Hij is een van de studenten die een getuigenis geeft tijdens de graduation ceremonie, waar ook hij een certificaat kreeg uitgereikt.

Bongomin vervolgt zijn betoog: ‘Ik ben voorganger in de regio Kitgum. Maar ik heb nooit de gelegenheid gehad om naar een Bijbelschool te gaan. Ik was voorganger zonder dat ik een gedegen theologische opleiding had gevolgd. Dat was gewoon niet te betalen voor mij en bovendien was het ook een veel te grote afstand. En bovendien ben ik eigenlijk al te oud om een studie theologie op te pakken. Toen de mogelijkheid geboden werd om hier, vlakbij huis een opleiding te volgen via NET Foundation, had ik daar wel oren naar. Maar ik was bang het niveau niet aan te kunnen. “Dit is veel te moeilijk voor mij”, zo dacht ik. Anderen spoorden mij aan, toch mee te gaan. Ze namen mij mee naar deze bijeenkomsten van NET Foundation. Het was ook af en toe best moeilijk voor mij om te studeren, na er jaren uit te zijn geweest. Het kostte me heel veel tijd. En eerlijk gezegd heb ik best regelmatig gedacht te stoppen, omdat ik het erg zwaar vond naast het werk in de gemeente. Bovendien was het ook een offer voor mijn gemeente, want hierdoor had ik minder tijd voor hen.’

‘Maar dat ik hier nu sta, is een wonder van God. Ik dank mijn medestudenten dat ze geloof in mij hadden en ik dank het het NET Study Centre voor hun geduld met mij. De open sfeer die er was, zorgde ervoor dat we onze vragen konden stellen. Ik kreeg hier antwoord op de vragen, waar ik mee liep. Nu ben ik in staat om ook anderen pastoraal te begeleiden, zonder dat ik me tekort voel schieten. Nu kan ik de kerk veel beter dienen. Ik dank ook de plaatselijke pastor Mattheo Paul. Hij is voor mij een voorbeeld. Zijn prediking is helder en duidelijk. Nogmaals dank ik NET Foundation. Het is een goede investering geweest. Door Gods genade zijn we in staat het geleerde goed in de praktijk te brengen.’

*Kitgum is een regio in het Noorden van Oeganda, in het Acholigebied.

Lees hier een eerder interview met pastor Bongomin over de zegen van het pastoraat.

Maak met uw gift studeren mogelijk